Mihaela Miroiu: „Femeile nu trebuie să mai rămână la marginea deciziei și istoriei”

Mihaela Miroiu este politologă, filozoafă și scriitoare, cea mai consistentă și mai influentă lideră de opinie în domeniul feminismului liberal din România, un punct de referință pentru feminismul real și autentic, pe care îl definește ca fiind umanism cu femei incluse. Aparițiile ei publice, inclusiv cele pe rețelele de socializare, sunt pline de înțelepciune și substanță, influențând mințile și inimile a mii de oameni care beneficiază de experiența ei. Nu întâmplător, în opinia românilor, numele ei este pe primul loc în topul personalităților care militează pentru egalitatea de gen. 

Femeile nu mai sunt umbre tăcute ale istoriei, ci creatoare de istorie

„Cu adevărat ultima sută de ani înseamnă începutul istoriei femeilor ca cetățene cu acces la drepturi civile și politice. O ieșire din preistorie în privința cultivării și folosirii minții și capacității de decizie. Femeile ies din anonimat și intră în agora politicii, a științei, culturii, construind lumea și după propria lor gândire și imaginație. Ele nu mai sunt umbre tăcute ale istoriei, ci creatoare de istorie. Le găsim pretutindeni, le găsim tot mai mult prețuite cu adevărat în instanțe internaționale nevisate în alt timp istoric, de la Nobel, la Goncourt, la zboruri cosmice.

Noi trăim încă în înapoiere istorică în privința accesului femeilor la decizia politică, a prețuirii lor pentru merite științifice și culturale, a accesului lor la investiții pentru dezvoltarea domeniilor în care fac performanță certă. Nu trăim într-o societate în care meritocrația face parte din bunul simț instituțional, la nivel public. Dar trăim într-una în care contraselecția începe cu defavorizarea evidentă a femeilor în recunoașterea meritelor și în accesul lor ca parte însemnată și neanonimă a progresului social.

După 30 de ani pe care i-am dedicat culturii și educării democratice, acțiunii civice și politice pentru drepturile femeilor, nediscriminare și egalitate de șanse recunosc cum se cuvine progresul însemnat făcut mai ales în privința legislației favorabile și a unor instituții necesare aplicării legilor (aici deficitul este încă mare). Recunosc de asemenea progresul enorm făcut de femei în fiecare dintre domeniile în care se implică și fără de care lumea noastră ar fi cert mai ignorantă, mai bolnavă, mai săracă. Dar și că aceste domenii: educația, sănătatea, asistența socială sunt cronic subfinanțate și rar au o masă critică de femei care iau deciziile cruciale.

Umanitatea a irosit nepermis jumătate din capacitățile și talentele sale, ținând femeile la marginea deciziei și istoriei

Corelația între gradul de democratizare, de menținere a corupției la nivel neglijabil, de civilizare, de estompare a polarizării flagrante, de politici diplomatic-pacifiste, pe de-o parte, și, pe de altă parte, participarea directă și vizibilă a femeilor la nivelurile de vârf unde se pun la cale și în practică politicile științei, educației, culturii, sănătății, cele militare, administrative, este evidentă pentru oricine face astfel de analize.

Cred că nu este încă prea târziu pentru România să ieșim din prizonieratul misogin al vremurilor revolute în care umanitatea a irosit nepermis jumătate din capacitățile și talentele sale, ținând femeile în anonimat, sau cum e acum: cât mai la marginea deciziei și istoriei. Să muncească cât mai mult și să ceară cât mai puțin.” a declarat Mihaela Miroiu, politologă, filosoafă și scriitoare.

Foto: Eduard Andrica

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn