De ce acest titlu, care poate părea un pic prețios și pompos? Am pornit de la un citat al scriitoarei Ana Blandiana din interviul pe care l-am avut cu dumneaei pentru Feminism For Real – „solidaritatea este superlativul libertății”. M-a urmărit multă vreme acest paradox pe care viața mi-l confirmă tot mai des, iar la finalul discuției cu Madi Rădulescu, gândul m-a adus tot aici. Veți vedea de ce.
Într-o prezentare tehnică, foarte profesională, Madi Rădulescu este Managing Partner MMM Consulting, antreprenoare, coach de echipă și coach executiv, facilitator, trainer și experimentat care adună peste 30 ani de experiență de lucru cu leaderi în companii mari, multinaționale. De peste 13 ani este coach executiv și în 2019 i-a fost acordat premiul Gold Coach Award conform Romanian L&D Industry, survey la care au participat peste 570 manageri și specialiști de resurse umane.
Titulatura ei conține acronime precum MCC, ACTC care corespund unor titluri precum – Master Certified Coach ICF (International Coaching Federation), Advanced Certification Team Coaching – care susțin soliditatea carierei sale, într-o lume în care supraaglomerarea și impostura sunt din ce în ce mai prezente și evidente. Una dintre multele recunoașteri e cea de Președintă ICF Romania Chapter 2023-2024.
E o antreprenoare modernă, un om complex, care alternează și combină multiple pălării profesionale și umane. Am rugat-o să le ierarhizeze cumva, într-un exercițiu de prioritizare.
„Sunt mamă, parteneră de viață, bună prietenă. O călătoare pasionată, O studentă pe viață, un om care a învățat să asculte și să sprijine, un om pasionat de descifrarea ființei umane și sprijinirea liderilor în cariera lor. Aș pune antreprenoare la final deoarece pentru mine antreprenoriatul a fost cadrul pe care m-am priceput să-l creez pentru a-mi pune în practică ideile, vocația și pasiunea pe care mi-am descoperit-o și dezvoltat-o în timp, aceea de a putea da mai multă claritate oamenilor cu care lucrez și pe care îi însoțesc.”
Aș completa cu ipostaza de cetățeană cu un acut simț civic pe care îl exersează în multe campanii și inițaitive sociale la care participă activ și pe care le susține. Madi are o bogată activitate de voluntariat, participând la diverse proiecte educaționale în domeniul educației și al coachingului. Investește cu pasiune timp și energie pentru ca oamenii din jurul ei să aibă inimile și mințile deschise către învățare și creșterea bunăstării proprii, având mai multă claritate și fiind mai conștienți de resursele pe care le au.
A fost printre cei mai activi susținători ai campaniei #respectjurnaliștii și crede într-un jurnalism de calitate, etic și profesionist. Ea însăși este o editorialistă talentată în presa de leadership și educație antreprenorială, care radiografiază de ani buni piața muncii și cultura organizațională.
„Welcome, change!”
Crede în învățare, până la obsesie, dar și în reziliență pentru că e convinsă că, din orice ni se întâmplă, bun sau rău, poți lua ceva care să te facă mai bun și mai puternic. Crede în oameni, de aceea a avut întotdeauna în jur persoane valoroase pe care îi atrage. Și în schimbare, probabil de aceea pe profilul ei de LinkedIn stă scris „Welcome, change!”
A început ca ingineră, absolventă a Facultății de Utilaj Petrochimic în 1990. Și-a continuat educația cu Diploma în Management OU UK și MBA la Warwick University UK și multiple certificări și cursuri de specializare în România și străinatate. A intrat în antreprenoriat in 1993, ca fondator celei mai mari rețele de educație managerială din România: „CODECS The Open University”. În 2003, a fondat propria afacere, MMM Consulting, cu o echipă de traineri și consultanți competenți. Din 2008, este partener Persona Global in Romania și integrează metodologii moderne și testate în programele de dezvoltare personală și profesională. Echipa MMM Consulting lucrează cu echipe de top management, facilitând workshopuri și procese de echipă într-un portofoliu de clienți din topul companiilor multinaționale din Romania, în calitate de Executive Coach.
Într-o astfel de profesie excelența vine odată cu experiența de viață
Madi Rădulescu e mult mai mult decât o înșiruire de titluri și recunoașteri profesionale. E dovada vie că într-o astfel de profesie excelența vine odată cu experiența de viață. Și după ce am cunoscut mulți astfel de practicieni, am destule rețineri în privința unui coach care nu a depășit măcar trei decade de vârstă.
E o cerință nescrisă atunci când te declari pasionat de dezvoltarea liderilor, de impactul pe care îl poți crea dând acestora acces la perspective multiple, la propriile resurse, sprijinindu-i să își asume rolul cu încredere, întelegându-și propriile valori și credințe. Cum să îi susții pe alții când încă nu te poți înțelege pe tine?!
„Trebuie să găsesc calea de a crea continuitate în incertitudine”
În 30 de ani de activitate, a trăit multe și a trebuit să se adapteze la nenumărate contexte. Cel mai interesant și provocator a fost să facă față incertitudinii, specifică dintotdeauna industriei în care activează. „Dintotdeauna, orizontul de timp în care am avut claritatea asupra a ceea ce fac a fost de circa 3-4 luni. O industrie extrem de fragmentată și concurențială, în care depindem sută la sută de intenția clienților noștri de a pune în practică inițiative de învățare. Acestea sunt printre primele care sunt amânate sau anulate dacă există orice fel de criză economică sau financiară legată de compania respectivă, așa că, faptul că ai un contract sau niște discuții foarte avansate pe un proiect nu garantează niciodată executarea acestuia.
Criza din 2008 – 2011 a arătat că industria noastră a fost una dintre cele mai afectate și au fost foarte multe companii mici sau freelanceri care și-au încheiat activitatea complet. Faptul că am supraviețuit și am crescut ca afacere în acea criză a arătat capacitatea noastră de a ne adapta acestei incertitudini.
În pandemie istoria s-a repetat. În două săptămâni am pierdut 40% din proiecte. Însă am integrat toate lecțiile legate de criza trecută și abilitatea noastră de a trăi și de a exista în această incertitudine perpetuă poate mai bine ca alte companii, din alte domenii.
Living la Vida Loca is Living la Vida VUCAD
A trăi și a acționa în acest timp de incertitudine devine un mod de a gândi și un mod de viață. E adevărat că ești întotdeauna în priză, dar cel mai mare beneficiu este că înveți să fii foarte proactiv, flexibil și să te uiți la orice proiect – indiferent cât de mic sau de mare este – ca la un potențial de viitor. Mai înveți să ai răbdare. Eu una știu foarte bine, după 30 de ani petrecuți în această industrie, că o discuție pe care o am astăzi se poate concretiza peste doi ani. Deci trebuie să găsesc calea de a crea continuitate în această incertitudine.”, descrie cu înțelepciune Madi Rădulescu.
De la această atitudine probabil vine și capacitatea de a antrena alți oamenipentru a face față presiunii și oboselii, de a-i ajuta să acceseze resurse interioare care să le cultive reziliența – acea capacitate de a-ți reveni după perioade dificile, schimbări bruște, evenimente neașteptate sau chiar dramatice. Și toate acestea în matricea unor valori precum integritate, onestitate, decență, compasiune.
Au fost și momente în care i-a fost greu, cu adevărat greu, în care s-a simțit copleșită.
„Primul moment a fost unul foarte personal, când partenerul meu de viață a trecut printr-un episod medical care i-a pus viața în pericol. Fiica noastră era foarte mică, iar eu m-am văzut în filmul în care am devenit singurul susținător al unei familii în care exista o posibilitate foarte mare ca soțul meu să rămână invalid. Și da, pot spune că profesia m-a salvat pentru că mi-a canalizat toată energia și atenția către a crea ceva bun, puternic, având scopul foarte clar de a asigura liniște, stabilitate și mediul în care el să se poată recupera. Și am reușit. Am compensat tot răul care mi se întâmpla cu binele pe care l-am creat și oferit în jur.
Al doilea moment a venit la mică distanță după acesta, criza din 2008 – 2011. A fost un moment foarte greu pentru majoritatea industriei, însă pentru mine motoarele erau deja turate. Aveam această mentalitate că există o soluție pentru orice și că orice proiect e bun, indiferent de cât de mic este, că lucrând împreună cu clienții noștri putem găsi soluții chiar și cu cele mai mici bugete, acolo unde nici nu îți imaginezi cum ai putea să faci ceva. Continuitatea afacerii a fost cuvântul-cheie. Sigur, am avut costuri importante în legătură cu nivelul meu de stres și, probabil, a fost primul moment de burnout prin care am trecut conștient.
Cel de-al treilea episod este legat de dezamăgirea profundă pe care am suferit-o într-o relație profesională, cu cineva în care am investit foarte multă încredere, energie și învățare. Cred că se întâmplă asta în foarte multe afaceri mici în care echipa are o cu totul altă dinamică și dezvoltă alte legături decât într-o companie mare, unde lucrurile sunt mai reglementate și mai distante uneori. Dacă mă uit în spate, acela a fost un moment foarte bun, de fapt, pentru că m-a provocat să recadrez și să mă uit din altă perspectivă la relațiile mele profesionale și să găsesc o altă formulă de colaborare care astăzi, în contextul actual, se dovedește a fi mult mai productivă. Din fiecare episod dificil, am devenit mai bogată spiritual și profesional.”, povestește Madi Rădulescu.
Parcursul profesional al fondatoarei MMM Consulting e unul constant, în care a construit încet, dar temeinic. Ce i-ar zice Madi, antreprenoarea matură de azi, celei de acum 20-30 de ani, care începea să crească profesional?
„Să aibă mai multă încredere în cine este și să urmeze aceeași pași constanți în cunoașterea de sine și în învățare.
Cred că mi-am pus foarte multe bariere în decursul timpului, pornind de la ideea că, de exemplu, nu aș avea niciodată acces în unele medii… Că nu am relații, că nu mă cunoaște lumea, că nu am făcut facultatea în București, deci nu am networkul potrivit, diverse lucruri pe care mi le-a indus probabil educația primită în timpul comunismului, dar și lucrurile pe care mi le-am imaginat și nu au fost întotdeauna reale. A venit la un moment dat momentul în care încrederea mea în ceea ce sunt și ceea ce pot aduce ca valoare a fost suficient de mare în așa fel încât să depășesc aceste bariere.”
Leadership feminin la superlativ
Peste 80% din cei care au făcut din coaching o profesie sunt femei – susține studiul „Tendințe și provocări în domeniul coachingului – 2023”. Echipa MMM Consulting nu face excepție. Solidaritatea feminină într-un astfel de business devine o valoare în sine sau nu?
„Cred că e o valoare importantă, dar nu am avut asta în minte ca pe un scop anume. Realizez că în cei 20 de ani de MMM Consulting, în mica noastră echipă care întotdeauna a avut un nucleu de 3-4 femei, s-au născut și au crescut alături de MMM nu mai puțin de 7 copii. Cineva spunea la un moment dat că e un mediu relaxat în care oamenii își pot vedea și de muncă și de viața lor. Nu cred că e un mediu relaxat, dar este un mediu pe care m-am străduit să îl cultiv în așa fel încât oamenii să-și poată vedea și de viața lor.
Și pentru asta ai nevoie de solidaritate feminină pentru că trebuie să înțelegi provocările cuiva care are copii mici, care pot fi mame singure, care sunt nevoite să danseze pe sârmă în unele situații în care provocările personale vin la pachet cu cele profesionale”, detaliază antreprenoarea.
Dacă au fost momente în viața profesională și personală în care s-ați simțit discriminată? „Am stat mult să mă gândesc la acest răspuns. Cu mintea mea de acum, îmi spun că probabil nu am fost cu adevărat discriminată vreodată din cauza faptului că sunt femeie, deși, în plan profesional, am avut de foarte multe ori sentimentul că sunt preferați în anumite proiecte colegi de breaslă bărbați, cu toate că aveam suficient de multă experiență și pregătire, ba uneori chiar superioară acestora. Aceste lucruri nu se spun explicit și uneori îți pui problema dacă nu ți se pare. O singură dată, acum vreo 18 ani, mi s-a spus explicit de către un potențial client că a fost preferat un trainer bărbat și îmi aduc aminte că am fost atât de surprinsă încât nu am avut niciun fel de reacție pentru că mi s-a părut un criteriu absolut irelevant. Pentru mine.
Dar poate pentru echipa respectivă – cu mentalitatea lor și cu așteptările lor, în cultura lor de companie și de echipă – li s-a părut mult mai bună această potrivire. Am trecut mai departe și mi-am văzut de viața și de profesia mea și cred că sunt unul dintre cei norocoși care știu să meargă înainte. Nu am avut pierderi prea mari din această perspectivă. M-am simțit mai degrabă surprinsă, furioasă pe moment, dar apoi amuzată de modul acesta de gândire care n-are nicio legătură cu rezultatul potențial sau cu scopul pentru care eram în discuții, la momentul respectiv. Și țin minte că am conchis că asta nu este limitarea mea, ci este limitarea lor. Beneficiul în profesia mea este că nu rămân într-un singur mediu un termen îndelungat și am întotdeauna posibilități și alternative. Pentru cineva însă care își derulează activitatea zi de zi într-un mediu care gândește în acest fel, mă gândesc că este extrem de descurajant.
Egalitatea de gen din perspectiva tinerei generații – fiica, mai tinerii colegi, social media
Generația tânără poate suferi încă de pe urma discriminării de gen în mediile mai puțin educate pentru că acolo abordările acestea tradiționaliste sunt atât de puternic ancorate în mentalul colectiv încât este greu să se dilueze. În mediile în care tinerii beneficiază de acces la informație, în care discriminarea a dispărut din familiile lor pentru că femeile din familiile lor sunt realizate profesional și ancorate în viața socială – aici situația se schimbă și cred că vor face progrese foarte rapid. Pentru tânăra generație diversitatea este importantă și echitatea în aceeași măsură. Se poate observa asta în dialogul cu tinerii care lucrează pe cont propriu sau care s-au îndreptat către companii mari, unde diversitatea este una dintre valorile declarate și pentru care se investește. Ca în orice domeniu, Educația este factorul diferențiator și va permite diversității, incluziunii și egalității de gen să existe și să creeze premise de reușită pentru toată lumea.
Valori de bază care nu suportă compromisuri
Corectitudinea: față de colaboratori și clienții mei. M-am antrenat pentru a putea respecta această valoare în timp și mi-am consolidat abilitățile mele de a spune cu deschidere adevărul meu pentru a putea ajunge la o înțelegere comună pe care să o putem respecta. Uneori e dificil pentru că nu poți fi corect față de cineva fără o platformă comună. Nu e suficient să fie corect pentru mine – trebuie să fie corect și în ochii celuilalt.
De aceea o altă valoare de bază pentru mine este respectul. Încerc să fiu respectuoasă în relație cu absolut toți oamenii pe care îi întâlnesc, de la faptul că vorbesc politicos până la faptul că mă străduiesc să creez spațiu și să ascult în toate mediile, nu doar în cele profesionale. Mă străduiesc să-mi arăt respectul tuturor oamenilor cu care intru în contact, așa cum sunt, evitând cat mai mult judecățile de valoare pe care, uneori, le am și eu.
Și aș mai spune învățarea. Trăim în epoca învățării continue și a dori să-ți deschizi mintea pentru a putea să te adaptezi e pentru mine și o abilitate și o valoare. Probabil nu voi afirma niciodată că am învățat destul”, conchide profesionistul pentru care auto-suficiența nu intră în discuție.
Cum arată succesul pentru o antreprenoare contemporană
„Vorbesc doar în numele meu, fără să mă gândesc că acest lucru ar putea fi valabil pentru toate antreprenoarele pe care le-ați întreba. Pentru mine, succesul este un amestec de împlinire profesională –
o reputație bună, solidă, să păstrez posibilitatea de a învăța continuu și de a putea fi la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul meu de activitate și de a avea stabilitatea financiară care să-mi permită să păstrez structura mea de funcționare a companiei, să păstrez flexibilitatea modului de lucru pe care îl avem și autonomia pe care o pot oferi colaboratorilor mei, și să-mi permită să am un trai decent pentru familia mea pentru a putea să ofer un start bun în viață copilului meu, a putea călători și a nu trăi cu teama zilei de mâine. Și cred că am reușit.
Nu sunt un antreprenor obișnuit în sensul că succesul meu nu s-a măsurat niciodată în bani mulți sau în scalarea afacerii mele la o asemenea dimensiune încât eu să nu mai fiu nevoită să muncesc sau să dezvolt pe lângă afacerea mea de bază și alte businessuri.
A fost alegerea mea. Practic, pentru mine succesul este legat de posibilitatea mea de a contribui și nu dă măsura banilor pe care i-am făcut.
Dacă analizăm bine, asta nu este o gândire antreprenorială reală. Și nu știu dacă este o gândire feminină, în general, sau este doar gândirea mea. Dacă vei întreba bărbați din industria mea, îți vor spune că succesul lor este că au făcut câteva milioane de euro și că își pot permite să își ia 40 -50 de zile de vacanță pe an. E perfect. Succesul are o definiție foarte personală pentru fiecare.”
Drepturile femeilor sunt un deziderat concret pentru echipa MMM Consulting, nu doar unul scris pe perete sau în ROI. Acțiuni concrete pentru a ajuta femeile din România
„Cel mai concret lucru este că ne-am implicat preponderent în acțiuni de voluntariat și de sprijin care sunt legate de educație și de sănătate. Sunt domenii care vin din mentalitatea noastră și din modul nostru de a fi ca echipă. Lucrăm pentru oameni și în afara profesiei; ceea ce facem este dedicat oamenilor. Am avut întotdeauna mulți colaboratori bărbați, dar în compania noastră, echipa de bază a fost preponderent feminină.
Abordăm tema leadershipului feminin ori de câte ori putem – atât în proiectele noastre, cât și în articolele pe care le publicăm pentru că, repet, o condiție de bază ca diversitatea, incluziunea și echitatea să existe în societate este ca oamenii să devină din ce în ce mai conștienți. Deci, e nevoie de educație pe toate căile și la toate nivelurile. E unul dintre motivele pentru care m-am alăturat campaniei #WeAreHalf de conștientizare a egalității de gen și de șanse.”
Provocări în antreprenoriatul și managementul feminin românesc
„O parte din provocări sunt universale: faptul că o femeie sfârșește prin a munci de două-trei ori mai mult decât un bărbat pentru a obține aceleași rezultate. O parte din timp este alocat îndatoririlor de familie.
Am reflectat de multe ori la faptul că, pentru a reuși ca profesionist sau om de afaceri, o femeie renunță într-un fel la îndatoririle tradiționale feminine, adică acelea de a avea grijă de casă și de copii așa cum au făcut-o bunicile noastre. Dacă ne uităm în jur, marea majoritate a femeilor care au succes în afaceri au întotdeauna ajutoare acasă. Este și cazul meu. Nu aș fi reușit să am toate realizările pe care le-am obținut în decursul carierei mele fără un ajutor constant pentru treburile casei pentru care sunt profund recunoscătoare. Astfel, am putut detașa timp și energie pentru a le pune într-un loc care pe mine m-a pasionat și care m-a ajutat să am succes. Este o alegere care aduce multe beneficii, dar aduce și costuri. Cele mai mari costuri uneori sunt în zona relației cu copiii pentru că asta nu poți delega altcuiva precum treburile casei. M-am străduit să dau foarte multă atenție relației cu fiica mea pentru a nu simți, de exemplu, timpul în care am lipsit de acasă când, plecată în diferite proiecte care au presupus deplasări.
O altă provocare poate fi abuzul psihologic din unele medii de afaceri în care misoginismul este explicit, se fac glume proaste sau se vorbește urât. Și este o provocare pentru că femeile aleg fie să ignore sau să ocolească respectivul mediu de afaceri reducându-și posibilitatea de a obține rezultate, fie să împrumute astfel de comportamente care le distruge propria feminitate.
O altă provocare poate fi lupta cu prejudecățile: e clar că dacă ai reușit acolo, este ceva în neregulă cu tine, ori ești complet lipsită de etică ori ai avut relații, altfel nu se poate. De multe ori este adevărat acest scenariu, dar nu poate fi generalizat. Și simpla existență a acestei preconcepții discriminează foarte multe femei care, pentru a putea trece de aceste etichetări adaugă costuri suplimentare succesului lor: își schimbă felul de a fi, modul de a se îmbrăca, modul de a interacționa și de a vorbi pentru a încerca să se adapteze unui mediu care le respinge.
Antidotul meu la toate aceste provocări este și deviza după care mă ghidez: Fii mereu cu mintea și cu inima deschise, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități.”
Foto: MMM Consulting Int’l
-
Daniela Palade Teodorescuhttps://feminismforreal.com/author/daniela/
-
Daniela Palade Teodorescuhttps://feminismforreal.com/author/daniela/
-
Daniela Palade Teodorescuhttps://feminismforreal.com/author/daniela/
-
Daniela Palade Teodorescuhttps://feminismforreal.com/author/daniela/