Ina POPA: „Privește-mă. Sunt motociclistă. Pentru că pot, pentru că, împreună, putem”

Ina POPA este Vice Președintă a Asociației Femeilor Motocicliste – WIMA România, divizia din România a Women International Motorcycle Association (WIMA). La nivel mondial, WIMA a fost fondată în 1950 de Louise Scherbyn în US, iar în 1958 au apărut primele divizii din Europa (UK, Olanda, Germania și Elveția); în prezent, numarul acestora ajunge la 39.

Marșul caritabil ”Pink Ride” este organizat anual de către Organizația Femeilor Motocicliste, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra cancerului de sân – cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei şi principala cauză de deces prin cancer la femeile din Europa. Fondurile colectate merg către pacientele din Asociația R.O.Z . O fotografie de la acest marș a fost expusă în cadrul expoziției „We Are Half”, organizată La sediul House of Europe, de Tudor Communications pentru Asociația pentru Solidaritate și Egalitate, în parteneriat cu Comisia Europeană din România, cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și Agerpres.

https://wearehalf.org/

Foto: Agerpres

Am invitat-o pe Ina Popa să ne vorbească despre ceea ce fac motociclistele din România într-un domeniu considerat a fi apanajul bărbaților.

De ce e atât de importantă solidaritatea feminină în domeniul motociclismului și nu numai?

Solidaritatea feminină este importantă în orice domeniu. Atâta vreme cât există încă societăți în care femeile sunt oprimate, traficate, abuzate sau în orice fel înlăturate din viața publică, șterse din ochii societății, solidaritatea feminină este un imperativ în orice arie de interes.

Asociația Femeilor Motocicliste din România se înscrie într-o mișcare mondială a femeilor motocicliste, WIMA (Women’s International Motorcycle Association).
Această asociație s-a înființat în anii 1950 în America, extinzându-se acum în 40 de țări la nivel mondial, iar în România a ajuns în 2017, la început mai timid, dar acum incluzând peste 100 de membre active care iubesc motociclismul. WIMA există și în țări ca Bangladesh, în care a fi femeie pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau în taxiuri este o provocare continuă. Și unde a fi femeie pe motocicletă poate fi o scăpare din înghesuiala unui autobuz plin de mâini neliniștite de bărbați care nu se pot abține.
WIMA există în țări în care a-ți arăta părul în public se pedepsește drastic. În cazul acesta e bine să fii motociclistă, părul se acoperă bine cu o cagulă, eșarfă, și peste – casca de motociclist.

Deși România poate părea la o privire superficială a nu fi printre țările în care mai există discriminare a femeilor sau poate că mimează cu succes egalitatea între femei și bărbați, e suficient să părăsești mediul urban pentru cel rural, izolat, și iluzia se spulberă ca un balon de săpun. O femeie pe motocicletă este un non-sens la sat. Pe bicicletă mai treacă meargă, dar pe motocicletă?!

De aceea solidaritatea feminină este necesară. Pentru a pune o voce, un chip, pentru a aduce prezența de nestrămutat a femeii în viața „cetății”. Sunt aici. Privește-mă. Sunt motociclistă. Pentru că pot, pentru că împreună, putem.

Întrunire la Măcin

Cât de mult contează solidaritatea în aceste domenii dominate de bărbați? 

Ca în orice alt domeniu considerat „tradițional masculin”, prezența feminină aduc plus valoare prin simpla existență. Creează un cadru de încredere, în care orice întrebare e permisă, orice nesiguranță se traduce în încurajări reciproce, orice experiență e validată prin mii și mii de voci care spun: „Am trecut și eu prin asta.”
Întrebări specifice care într-un grup masculin ar putea fi luate în derâdere, își găsesc răspunsul și înțelegerea într-un grup de femei care se lovesc frecvent de aceleași neplăceri sau nedumeriri.

Foto: WIMA Romania

Care e motivația care „vă pilotează” în viață? Cât de mult contează libertatea de a alege în viața unei femei?

La fel de mult cât contează în viața oricărei ființe. Dreptul a-mi urma visul, dreptul de a mă mișca liberă în lume, de a descoperi alte orizonturi, fie ale priceperii și curajului personal, fie ale lumii în care ne purtăm corpurile (asupra cărora nici măcar nu avem întotdeauna drept de alegere, un drept fundamental negat multor femei în multe zone ale lumii, inclusiv în România).

Motivația e evident personală, de la colega care participă la concursuri de viteză pe circuit, la cea care pleacă în Indii sau Tadjikistan singură pe motocicletă, de la cea care visează la descoperirea lumii pe două roți, la cele care au înfrânt o boală cumplită și sărbătoresc asta prin bucuria mersului pe motocicletă.
WIMA întărește fundamentul acestor visuri prin simpla existență pe mai multe continente: oriunde aș ajunge pe două roți pot găsi o potențială prietenă, un sfătuitor, o persoană care îmi poate deveni mentor sau pur și simplu o femeie cu care pot împărți drumul o bucată de timp.

Femeile se susțin în zona privată, dar în zona publică mai puțin. Se spune că femeile nu promovează femei. Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați într-un domeniu în care activează preponderent bărbați?

În mod excepțional în zona publică femeile motocicliste sunt în lumina reflectoarelor, fie și numai pentru stranietatea ideii. Departe de a intra într-o normalitate, o femeie pe două roți atrage atenția, în trafic, sau în momentul în care își dă casca jos.

Principalele provocări sunt acelea că fiind un domeniu preponderent masculin, toată industria e mai mult destinată corpului bărbătesc: motoarele sunt tot mai mari, mai înalte, cele mici nu acoperă toată zona de interes a motociclismului. Iar în materie de închiriat, multe businessuri uită cu desăvârșire de obicei de modelele mai scunde de motociclete preferate de multe ori de femei.
Echipamentul nu acomodează întreaga splendoare a diversității feminine nici el! Sigur că e ușor să găsești o geacă de motociclist mică pentru o conformație cu o talie de viespe, dar una mare dedicată unei femei cu forme voluptoase? Extrem de greu. O domnișoară cu picioare lungi va trebui de obicei să se îndrepte spre rafturile cu pantaloni de bărbați ca să găsească ceva cât de cât potrivit. Una cu mâini mici și delicate? La copii. Modelele feminine de echipamente dedicate, cu toată explozia motociclismului în zona aceasta, se încăpățânează să rămână în niște pattern-uri insuficiente. Există, desigur, producători de nișă care acomodează mai multe opțiuni, dar producția de masă nu. Ca să nu mai vorbim de lipsa completă de imaginație în privința culorilor pentru echipamentele moto feminine.

Cum identificați și susțineți talente feminine în asociația voastră?

Prin interviuri în reviste de specialitate, avem un proiect comun cu o asemenea publicație în care aproape lunar avem un portret de motociclistă din WIMA România. Prin sponsorizări la concursuri internaționale de profil, în Social Media pe canalele dedicate ale Asociației pentru diverse evenimente sau realizări ale fetelor, în emisiuni radio sau TV, în aproape toate mediile posibile promovăm imaginea motociclismului la feminin și a talentelor individuale.

Care sunt în viziunea dv valorile leadershipului feminin?

Femeile leader au în primul rând empatie. Încurajează munca în echipă, sunt capabile de multitasking, comunică mai ușor și încurajează gândirea liberă.

Din experiența dv. ce beneficii aduce prezența femeilor în domenii precum motociclismul?

Orice reprezentare a femeilor în toate domeniile considerate în mod conservator „masculine” este benefică la nivelul întregii societăți. Orice prezență feminină, vizibilă, autentică, unapologetic, asumată, este un plus și un model pentru femeile de oriunde.

Sunteți o promotoare și un exemplu viu al egalității de gen într-un domeniu până mai ieri rezervat bărbaților. Cum se manifestă concret acest deziderat? Exemple de bune practice – văzute și trăite.

În ciuda liniilor generale în care se mișcă societatea în problema egalității, linii care nu sunt deloc acolo unde ar trebui să fie, în plan personal, având norocul de a mă fi găsit pasiunea pentru motociclism în zone urbane, cum spuneam mai sus, am avut plăcerea să mă integrez în grupuri mixte de motocicliști, cu o viziune foarte sănătoasă asupra acestei pasiuni, cu valori clare și comunicate către comunitățile din care facem parte. Cu o delimitare clară față de cei care nu respectă regulile, cu implicare în campanii umanitare sau dedicate spre exemplu femeilor care suferă de cancer (Campania Roz a lunii octombrie – ajunsă la a treia ediție ), campanii pentru siguranță în trafic (Siguranța pe 2 roți – campanie națională în parteneriat cu două cluburi extraordinare de motocicliști), partenerii motocicliști de ambele sexe din grupurile sau cluburile pe care le-am cunoscut în cei 15 ani de motociclism sunt oameni cu adevărat valoroși și cu care am colaborat foarte bine.

La nivelul societății, din păcate, aceștia par mai mult a fi o excepție decât regula și mi-aș dori să împărtășească mai mulți participanți la trafic (de toate categoriile) aceste valori.

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn