Elena Unciuleanu: „Sunt o deschizătoare de drumuri în domeniul meu – antreprenoare software care scrie cod”

Elena Unciuleanu este creatoare de soft și antreprenoare în IT, fondatoare Reporting Center, în domeniul Regulatory Technology, o deschizătoare de drumuri. A urmat o traiectorie pe linia științelor exacte, întrucât e pasionată de matematică și informatică. În acceasi măsura este o visătoare şi o idealistă, caută mereu inspiraţie în jur, fie că este vorba despre frumos (modă, artă) sau despre oameni (mintea umană o fascinează, îi place să asculte şi să înţeleagă perspectiva altor oameni asupra anumitor subiecte).
A absolvit Facultatea de Matematică şi Informatică şi apoi un Masterat în Informatică Economică. Conduce o firmă de software – Reporting Center – într-un domeniu hibrid: RegTech (Regulatory Technology).

Tehnologia este ca moda – se schimbă de două ori pe an – legislația se schimbă de două ori pe lună

„Firma mea depășește granițele unei firme tradiționale de software deoarece automatizează legislația și a trebuit să integrez în mentalitatea echipei pe care am format-o elemente de business legislativ și agilitatea cu care se schimbă legislația. Dacă tehnologia este ca moda – se schimbă de două ori pe an – legislația se schimbă de două ori pe lună, și atunci a trebuit să explic echipei mele de programatori că trebuie să ținem pasul cu deadline-urile legislative, trebuie să avem viteză de implementare și că nu suntem doar o firmă normală de software. Nu ne încadrăm în acest tipar.”

La ușile închise nu bat mai tare

Dacă au fost momente în care va fost greu, cum le-ați depășit? Ce vă motivează, cum faceți să mergeți înainte, cum vă păstrați încrederea?

Satisfacția pe care o am atunci când îmi iese un lucru așa cum mi l-am dorit îmi furnizează energia de a continua. Practic am nevoie de mici succese ca să mă alimentez din ele și să merg mai departe. Și pentru că mă încarc din mers, din propriile mele rezultate, înseamnă că eu nu obosesc niciodată. Pe de altă parte, dacă un lucru nu iese din aproape în aproape și nu văd mici victorii parțiale, nu mai forțez. Înseamnă că nu e drumul meu. La ușile închise nu bat mai tare. Am observat că Universul îți lasă mici indicii că ești pe drumul cel bun – acestea sunt micile satisfacții intermediare și după ele mă ghidez, sunt foarte atentă la acestea.

Îmi place să încurajez femeile care scriu cod să îndrăznească mai mult, să fie creatoare până la capăt

Cât de importantă e solidaritatea feminină în businessul dv? 

Eu am fost o deschizătoare de drumuri în domeniul meu. Sunt foarte rare femeile antreprenor, care conduc firme de software și care scriu cod, cele care și-au scris singure propria aplicație software și pe care o vând. Eu nu am cunoscut niciuna în afară de mine. Există femei CEO în IT, dar care nu știu să scrie cod. Și pentru că sunt rară, îmi place să încurajez femeile care scriu cod să îndrăznească mai mult, să fie creatoare până la capăt. Am mentorat, am premiat și am angajat femei programator, îmi place să lucrez cu fetele care înțeleg frumusețea și creativitatea din matematică și informatică. Trebuie să ai abilitatea și răbdarea de a privi dincolo de clișee și de suprafață, să te apleci asupra matematicii și informaticii și abia atunci vei descoperi ce minuni poți construi când asamblezi elemente care nu sunt evidente pentru oricine. Creezi magie!

Când diferența de valoare este foarte mare, nu mai riscă nimeni să discrimineze pentru că se „incriminează”

Au fost momente în viața dv profesională și personală în care v-ați simțit discriminată? Cum ați reacționat?

Nu m-am simțit discriminată pentru că nu m-am concentrat niciodată pe acest aspect. Eu nu mă concentrez pe obstacole, ci pe obiectivul meu, iar în domeniile în care m-am implicat, am reușit, de fiecare dată, să devin cea mai bună. Este greu să discriminezi pe cineva care este pe locul întâi. În general, poți discrimina atunci când valoarea este similară, iar prin discriminare dai un avantaj uneia dintre persoane. Dar când diferența de valoare este foarte mare, nu mai riscă nimeni să discrimineze pentru că se „incriminează”. Au fost tentative de discriminare, însă pentru că eu am descoperit acest antidot, că poți combate discriminarea prin muncă și victorii clare, m-am concentrat întotdeauna pe soluții și până la urmă mi-a ieșit. Nu m-am blocat în discriminare.

Însă, atunci când observi tentative de discriminare, trebuie să pui punctul de “i”, să spui „stop, nu este corect” și să atragi atenția. Este obligatoriu să atragi atenția pentru că uneori discriminarea nu este conștientă, unii discriminează inconștient, din ignoranță, și trebuie să abordezi subiectul direct, răspicat.

Care sunt valorile dv. bază, în legătură cu care nu ați face compromisuri?

Eu sunt o visătoare, o perfecționistă; cred că lucrurile trebuie să iasă în forma lor ideală și atunci muncesc în direcția aceea, spre best case scenario. Nu mai muncesc în stil mediocru. Prefer să lucrez de “n” ori mai mult, dar să iasă ceva spectaculos. Asta am conștientizat în timp, nu am acționat așa de la început. Însă am observat că dacă făceam un lucru care nu mă reprezenta 100%, doar ca să fie făcut sau „de ochii/gura lumii”, acel lucru nu îmi oferea satisfacție. Și trebuia să o iau ulterior din nou de la 0, să construiesc iar, de dată aceasta în forma perfectă, dorită de mine. Iar acum, prefer să o iau din prima pe drumul ideal, dar anevoios, pentru că știu că doar acela are sens să fie străbătut. Michelangelo Buonarotti spunea: „problema pe care o au oamenii nu este că țintesc prea sus și eșuează, ci că țintesc prea jos și reușesc”. Eu am trăit această realitate – până la 26 de ani, tinteam prea jos și reușeam de fiecare dată, însă nu îmi era suficient. Până când am îndrăznit să țintesc numai sus și am văzut că și așa reușeam de fiecare dată. Și am rămas așa, cu privirea în sus.

Cum arată succesul pentru o antreprenoare din ziua de azi?

Pentru mine succesul este atunci când se întâmplă ca ceea ce fac eu să aducă valoare celor din jur. Când văd că cineva se bucură de rezultatul furnizat de mine, rezultat pe care l-am realizat fix așa cum l-am dorit eu, fără interferențe, fără compromisuri. Atunci când cererea și oferta se întâlnesc în formă pură, fără transformări, fără distorsionări, acela este un succes.

Cu asta ne luptăm: cu faptul că femeile nu își asumă riscuri, ele vor să meargă la sigur

Care sunt provocările în antreprenoriatul și managementul feminin românesc?

Am citit un studiu care spunea că bărbații se înscriu pentru un job atunci când îndeplinesc 60% dintre cerințe, în timp de femeile se înscriu doar atunci când îndeplinesc 100% dintre cerințe. Cu asta ne luptăm: cu faptul că femeile nu își asumă riscuri, ele vor să meargă la sigur. Dacă îndeplineșți 100% dintre cerințe, înseamnă că riscul pe care ți-l asumi este 0%. În antreprenoriat și în management, situația nu poate fi mereu sub control, pentru că nu te lovești doar de lucruri cunoscute, previzibile. Femeile trebuie să îndrăznească să intre și în situații neprevăzute – asta înseamnă inovație – să își asume riscul de a eșua, pentru că nu înseamnă că neapărat vor eșua. Este nevoie de o infuzie de curaj!

Leadership-ul masculin trage, Leadership-ul feminin atrage

Cum identificăm și susținem talente în leadershipul feminin, mai ales în zona STEM?

Eu în ultimii 7 ani am fost prezentă la concursul de proiecte IT ESTIC, organizat de Universitatea Ovidius din Constanța, unde am acordat premii studenților pe care îi remarcam. În firma mea, îmi place să „cresc” talente, nu am angajat niciodată team leaderi sau manageri externi. Cred în creștere organică.

Cum reușesc femeile aflate în poziți de decizie să remodeleze comunitatea și organizațiile din care fac parte?

Prin puterea exemplului personal. Femeile au puterea să inspire, energia feminină așa funcționează, atrage și apoi conduce către direcția în care se duce. Leadership-ul masculin trage (bărbatul e în față și îi trage pe ceilalți după el), Leadership-ul feminin atrage (femeia care e în față îi atrage pe cei de după ea). Nu ai cum să atragi decât dacă eșți autentică, pentru că atragi în direcția în care ești tu. Nu poți să atragi într-o direcție, dar tu să fii în altă parte. Ipocrizia nu atrage. Prin urmare, ca femeie, te hotărăști cine ești și unde vrei să fii, te poziționezi acolo sau te dezvolți ca să ajungi acolo unde îți dorești și apoi vei vedea că întreg ecosistemul va veni după tine și se va transforma/remodela în același ritm cu tine.

Foto: Alexandru Caranfil

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn