Dumitru Constantin Dulcan: „Grija pe care o are o femeie pentru familie se răsfrânge și în instituțiile pe care le conduce”

Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan este un exemplu de transdisciplinaritate – medic neurolog, autor de literatură filozofică, metafizică. A scris numeroase monografii, tratate, lucrări de mare valoare științifică, dar și de eseistică, cu numeroase trimiteri spre filosofia științei. Cartea sa, „Inteligență materiei”, este încă un best seller, la 40 de ani de la lansarea ei. E o carte care a bulversat lumea științifică românească, pentru că avea curajul să aducă în discuție o viziune asupra lumii și a universului ce părea pierdută pentru totdeauna și imposibil de recuperat în era comunismului dus la extrem. Este membru al unor prestigioase societăți științifice naționale și internaționale, autor al unor brevete de invenții, titular al unor importante cursuri universitare, precum și deținător a numeroase premii științifice și literare obținute în țară și străinătate.

Discursul dumnealui vorbeşte despre problemele omului contemporan, cu frământări specifice într-un limbaj accesibil: preocuparea pentru sensul existenței, pentru lucrurile esențiale în viața unui om, pentru reperele pe care s-a bazat până acum civilizația umană și despre condițiile supraviețuirii în actuala criză, despre instrumente care să ne ajute să navigăm în acest ocean de ambiguitate, volatilitate, nesiguranță și confuzie. De aceea, am îndrăznit să îl abordez pe tema unui subiect care apare des în agendele internaționale: rolul femeii în societate, egalitatea de gen și de șanse, leadership feminin.

Despre matriarhat, numai de bine

 La un moment dat, vorbind despre matriarhat, spunea că acum mii de ani, când femeile erau la putere, oamenilor le era mai bine. L-am abordat pe profesorul Dulcan să dezvolte puțin această temă, în contextul în care astăzi se pune tot mai des accent pe felul în care femeile aflate în poziții de decizie remodelează comunitatea și organizațiile din care fac parte. Am pornit de la afirmația făcută de Peter Drucker, o autoritate în domeniul managementului şi leadershipului, care spunea acum câțiva ani că „Timpurile se schimbă în conformitate cu trăsăturile feminine”. O profeție că viitorul este al leadershipului feminin?

De asemenea, de la World Ecomomic Forum la Global Female Leader’s Summit, chiar și sobrul Vatican, prin vocea modernului Papă Francisc, vorbesc despre capacitarea femeilor, despre a reda vocea femeilor. E posibil un reviriment al matriarhatului preistoric?

„Lucrurile stau altfel, în perioada matriarhatului, înainte cu 5-6 mii de ani, au condus în zona geto-dacică amazoanele. A fost o perioadă înfloritoare – cultura, înțelegerea între oameni au evoluat. E o realitate despre care nu se vorbește des, chiar se evită, pot să spun.  Erau vremurile în care era venerată Zeița Bendis, Marea Mamă a geto-dacilor. Rolul femeii în conștiința geto-dacică era unul important, spiritualitatea era la loc de cinste, pacea crea un context de preosperitate. Înțelepciunea femeii era prețuită la adevărata sa valoare – întotdeauna am spus că femeia e mai rapidă la minte, are o mai bună memorie, sesizează mult mai rapid si binele si răul.”, a explicat profesorul Dulcan.

Cele mai fericite popoare sunt cele conduse de femei

Am adus în discuție cel mai recent studiu World Happiness Report, din care reiese clar că cele mai fericite popoare sunt cele conduse de femei:

  1. Finlanda, condusă de premierul Sanna Marin;
  2. Danemarca, cu prim-ministra Mette Frederiksen, lider din iunie 2019.
  3. Islanda, condusă de prim-ministra Katrín Jakobsdóttir, care ocupă acest rol din 2017. ⁠

Cum se explică această realitate?

„Empatia, compasiunea, reziliența, spiritul colaborativ, ascultarea activă, intuiția și gândirea în perspectivă sunt mai degrabă calităţi specifice femeilor. Alte valori prin excelență feminine sunt grija, prudența, știința de a construi relații pe termen lung, lucrul în echipă, luarea deciziilor de grup, asumarea vulnerabilităților și transformarea acestora în puncte forte. Iar dacă femeile cu astfel de calități sunt și lideri, în poziție de conducere, nu are cum să nu fie bine. O femeie inteligentă, înțeleaptă, responsabilă și cu calitățile necesare poate salva o instituție, o țară. Grija pe care o are o femeie pentru familie se răsfrânge și în instituțiile pe care le conduce.

La conferințele mele, chiar și după atâta timp, constat că publicul meu rămâne constant format din 90% femei. Culmea e că din acestea, cele mai multe sunt economiști de profesie, antreprenori. Nu sunt din zona artistică, medicală, pedagogică. Auditoarele mele sunt probabil saturate de presiunea cifrelor, vor sa iasă din etalonul cifrei, vor să intre în lumea în care spiritualitatea se extinde. Se vorbește despre inteligenta spirituală în afaceri – liderul trebuie sa inteleagă că evoluția, prosperitatea unei afaceri, a unei companii vine nu doar din inteligență, ci și din înțelepciune. Înțelepciunea e finalitatea pozitivă a inteligenței.

Le spun deseori să nu le ceară oamenilor absurdul pentru că îl vor face, dar își vor schimba părerea despre liderul lor.  Le recomand să sară în ajutor întotdeauna cand au oamenii din echipă trec prin probleme serioase.  Și să nu uite că tonul face muzica – o voce iritată nu e de bun augur. Se știe acest lucru din interacțiunea cu copiii – adulții care le vorbesc blând se fac mai ușor înțeleși.  

O femeie inteligentă, înțeleaptă, responsabilă și cu calitățile necesare poate salva o instituție, o țară

În constă puterea unei femei? Moderare, modulare, diplomație. Empatia, compasiunea, reziliența, spiritul colaborativ, ascultarea activă, intuiția și gândirea în perspectivă – caracteristice liderului – sunt mai degrabă calităţi specifice femeilor. Grija, prudența, știința de a construi relații pe termen lung, lucrul în echipă, luarea deciziilor de grup, asumarea vulnerabilităților și transformarea acestora în puncte forte.

În istorie totul e posibil, dar deocamdată nu cred că ne putem întoarce la matriarhat. Între cer și pământ, femeia trebuie să conducă fiindcă ea generează o noua ființă. E dovedit științific faptul că energia unui nou născut vine de la mamă. Femeia e începutul lumii, înainte de orice bărbatul e fiul unei femei.”, concluzionează profesorul Dulcan.

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn