Cristina Chirac: „Societatea în ansamblu trebuie să recupereze lipsa pe care inputul specific feminin o generează”

Cristina Chiriac este preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), cea mai puternică și activă confederație din România, care reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse. CONAF militează pentru o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, pentru o cotă de gen care să creeze o societate corect reprezentată.

„Flori de ie” reprezintă proiectul ei de suflet în care se regăsesc toate dezideratele pentru care militează: durabilitate, dezvoltare rurală, egalitate de șanse, promovarea valorilor românești.

„Îmi place sa cred că toate pălăriile pe care le port în viața profesională le prezint cu stil, cu demnitate si eleganță. Fiecare dintre pălăriile pe care le port, ca este vorba de cea a antreprenoarei, a președintei de confederație, creatoarei de costume sau a mamei, sunt parte a unui întreg pe care îl numesc destin. A le schimba între ele e o provocare căreia eu una, am renunțat să îi dau curs. Nu poți judeca o floare după o singură petală, un om după meseria sa și cu atât mai puțin o femeie după o singură pălărie.

Mi-ar plăcea ca cei care află prima dată despre mine, să se simtă inspirați în a-și urma aspirațiile, cu aceeași tenacitate cu care încerc și eu să o fac. CONFEDERAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ANTREPRENORIAT FEMININ – CONAF, cea mai puternică confederație din România, ce reunește interesele antreprenorilor în spiritul european al egalității de gen și egalității de șanse, s-a născut dintr-o necesitate de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, iar în prezent are în componența sa 2 federații, 10 patronate, 5 asociații, 24 de sucursale și peste 3700 de companii. Pentru mine poate reprezenta o singură pălărie, dacă respectăm spiritul metaforei, dar reunește alte mii și mii, purtate de tot atâtea destine.”, explică președinta CONAF.

Cel mai interesant aspect la care a trebuit să mă adaptez, în activitatea profesională de până acum

Diversitatea și tot ceea ce implică ea. Fiecare suntem moștenirea unor părinți, a unei culturi, a unor locuri și purtăm cu noi un univers ce trebuie să fie deschis schimbării. Ne schimbăm prin oamenii pe care îi întâlnim și din miliarde de stele, una nu-i ca cealaltă. A trebuit și trebuie să mă adaptez la tot ceea ce înseamnă nou. Oamenii sunt fizic neschimbați de peste 300.000 de ani, dar timpul nu e niciodată același. Îmi place să cred că asimilez repede și deși mă fascinează realitățile cuantice, ceea ce eu cred că este menirea mea e să militez pentru o lume în care fiecare are dreptul la propriile aspirații, indiferent de familia din care provine, genul pe care îl are, limba pe care o vorbește sau opțiunile pe care le are.

Strict profesional, mă adaptez la cifre, la ordinea și puterea lor de a vedea într-un viitor logic. Sunt economist și asta implică matematică aplicată. Indiferent cât am bucuria să evadez în culori și linii, materiale și texturi, niciodată nu încetez să țin socoteala mea, a celorlalți și uneori îmi place să cred că a propriului destin.

Momente grele și soluții pentru a le depăși. Motivație în business și în viață. Solidaritate feminină în business. Momente în viață în care ați experimentat discriminarea.

Au fost momente grele în viața mea, pe care, dacă nu le-am depășit, am învățat să trăiesc cu ele. On n’oublie jamais, on vit avec și cred că aceasta este grația cu care o femeie are șansa să schimbe lumea. Timpurile sunt uneori grele, dar noi femeile nu ducem războaie. Avem alte mecanisme și cu diplomație și blândețe găsim încrederea de a merge mai departe.

Solidaritatea feminină este ceea ce se clădește în jurul unei responsabiltăți pentru lumea de mâine. Evit să judec anatomic oamenii și diferențele dintre ei. Educația, cultura, viziunea și chiar inteligența anulează diferențele de gen. Businessul Flori de Ie este dedicat femeilor, pentru că le cunosc și am avut șansa de a fi una. Îl fac cu plăcere și sensibilitate și este gura mea de oxigen.

Adevărata luptă o duc împreună cu CONAF și să nu credeți că oponenții sau susținătorii valorilor noastre sunt de un singur gen. Mentalitățile sunt uneori o reacție la o realitate culturală, la mass-media și la educația primită de la o generație din alte vremuri.

M-am simțit discriminată și uneori mă simt și acum, la maturitate, dar este important să rămâi centrat pe valorile și aspirațiile proprii. Dacă discriminarea pe care o simți într-o conjunctură începe să te definească, probabil că stima de sine rezonează defectuos. Vă invit să fim centrați pe ceea ce este bun și frumos în noi! În felul acesta găsim energia pentru a ne păstra calea.

Valori fundamentale, nenegociabile

Dreptul si dreptatea. Dreptul de visa și de a ajunge prin muncă acolo unde crezi că ți-e locul și dreptatea pentru cei care își au drepturile. Valorile pentru mine sunt oglinda în care mă privesc înainte de a mă uita în ochii celorlalți. Cred în puterea comunității și a cuvântului ÎMPREUNĂ, cred în imaginație, în diplomație, în frumos, în oameni, în viitor.

Niciodată, dar niciodată nu fac compromisuri financiare. Sunt economist și nu este întâmplător. Respect bunăstarea, dar detest scurtăturile de orice fel. Simt asta în ADN-ul meu și oamenii din jurul meu știu că este singurul deal-breaker de nenegociat. Romania este o țară coruptă și nu este singura. Sunt țări mari destabilizate de corupție, sunt proiecte naționale rămase pe hârtie, este viitorul nostru al fiecăruia afectat de scurtături care aduc bunăstarea unui individ, în detrimentul unei națiuni.

Cum arată succesul pentru o antreprenoare contemporană

Nu știu. Am avut succes în ceea ce mi-am propus, dar când o să consider că l-am atins în tot, vă asigur că am să mai scriu un best seller. Succesul e uneori un puști capricios, ce se ascunde în trecut sau în viitor și îl vezi în urmă sau la finalul propriului proiect.

Succesul vine din fiecare pas pe care îl faci; uneori, la capătul fiecărui proiect, ești prea obosit să mai sărbătorești. Ce rămâne însă e mulțumirea.

Bineînțeles ca nevoile dictează succesul, că există etaloane financiare, număr de voturi, like-uri, share-uri, „te iubesc, mama”, sau „ești jumătatea mea”. Bineînțeles că un „mulțumesc” poate echivala cu un succes, la fel de mult ca un „îmi pare rău”, dar antreprenorial vorbind, succes ai atunci când ceea întreprinzi rezistă în timp, susține material angajații, face lumea să rezoneze la valorile companiei tale.

Pentru mine succesul antreprenorial vine atunci când pot controla ecosistemul pe care l-am imaginat, l-am făcut să fie și lupt să dureze. Simt să fiu mai explicită. CONAF-ul, pentru că este un exemplu de responsabilitate socială pentru care vorbesc atâtea proiecte naționale, este un ecosistem de dezvoltare antreprenorială și motor de schimbare socială, este un succes prin miile de angajați, companii, autorități chiar, care dezbat, aderă, se fac auziți.

Provocările în antreprenoriatul și managementul feminin românesc

Inpredictibilitatea, inflația, un război ce nu se mai termină și un spectru politic fără cotă de gen. Am susținut că în esență suntem oameni, dar problemele noastre sunt diferite, iar lipsa unui echilibru poate duce la perpetuarea unor prejudecăți extrem de periculoase pentru societate.

Avem responsabilitatea familiei, a businessului și a angajaților, dar în plus avem responsabilitatea să schimbăm percepția acelor roluri învechite. Societatea românească trebuie să integreze conceptul de succes prin diversitate. Cu cât suntem mai diferiți, cu atât cresc șansele de inovație, sustenabilitate, succes.

În jurul fiecărui business există stakeholders, adică comunități care depind de și asigură succesul companiei tale. Când întreprinderea ta creează grădinițe, creșe, artă și o cotă de gen implementată atunci va potența toate dimensiunile viitorului tău, indiferent de cât de limitată este răspunderea ta în societate.

Talente în leadershipul feminin – cum le identificăm și le susținem

Prin educație și conștientizare. Numărul fetelor care abandonează școala, în raport cu băieții, este mai mare în ciclul primar și se inversează în învățământul superior și cu asta am spus tot. Leadershipul se învață de mic și indiferent dacă unii îl pun pe seama talentului înnăscut, a charismei, educația transformă un dat într-o plusvaloare pentru societate în ansamblu.

Confederația națională pentru Antreprenoriat feminin are ca pilon principal educația și punctual implementarea educației antreprenoriale de la vârsta școlară. De câțiva ani inițiem și susținem proiecte naționale atât în zonele dezvoltate cât și în punctele roșii ale abandonului școlar, finalizate cu măsuri clare, concise și mai ales sustenabile.

„Pactul pentru Tineri”, în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Banca Mondială și UNICEF, „Digital Up – Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri”, „Pactul pentru Muncă”, în parteneriat cu FPPG, Kids in Business, ce a fost inițiat ca rezultat al protocolului semnat dintre CONAF și Ministerul Educației, intitulat „Pactul pentru Educație Antreprenorială”, sunt instrumente pentru o societate sănătoasă, în care viitori leaderi și angajați învață mecanismele unei piețe a muncii corecte.

Liderii, olimpicii, cei care au ales o meserie trebuie să fie încurajați să își urmeze aspirațiile aici, în România, indiferent cât de globalizat este businessul în care participă. Avem șansa ca, într-o eră a digitalizării, să beneficiem ca societate de profitul pe care o piață mondială îl poate genera.

Susținem talentele României prin programe complexe, adaptate nevoilor lor, dar mai ales prin exemplul propriu. De aceea încurajez fiecare sucursală CONAF să își dezvolte propriile proiecte, să genereze vectori locali, să centralizeze nevoile specifice fiecărei regiuni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este ultimul și poate cel mai amplu proiect dedicat descoperirii potențialului antreprenorial al tinerilor, indiferent de gen.

Femeile aflate în poziții de decizie și felul în care ele reușesc să remodeleze comunitatea și organizațiile din care fac parte

Noi femeile am tăcut secole, ca să nu spun milenii. E timpul ca vocea noastră să se facă auzită. Nu este un discurs feminist, este un drum spre normalitate. Istoria ne-a redat drepturile, dar decalajul trebuie parcurs rapid. Societatea în ansamblu trebuie să recupereze lipsa pe care inputul specific feminin o generează. Fiecare companie este parte a unei comunități în care fiecare gen este aspectat prin nevoile și specificul său. Avem în sânge capacitatea de a educa și susține copiii noștri și acest fapt nu trebuie să ne limiteze visurile profesionale. Familia este primul aliat al unui lider feminin și ține de diplomația noastră să transformăm ceea ce în generațiile trecute era o limitare, în principal susținător al inițiativelor noastre profesionale.

Milităm pentru o cotă de gen și există multe voci care consideră implementarea procentuală ca forțată, însă trebuie să înțelegem că este o necesitate, tranzitorie poate, spre o societate armonios proporționată.

România are nevoie de vectori de imagine puternici, care să înțeleagă nevoile și schimbarea paradigmei istorice. E un drum lung, pe care cei ale căror valori sunt pozitive, altruiste și în sincronicitate cu societatea, trebuie să meargă cu tenacitate.

Foto: arhiva personală

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn