Cristian China Birta: „Mi-ar plăcea ca feminismul corect să fie mult mai vizibil”

Chinezu e un punct de referință pentru tot ce înseamnă Social Media în România. Știu că nu o să îi placă asta, pentru că, sub pretextul că e prea bătrân – așa zice el, dar e doar un pretext! – vrea să lase locul celor mai tineri, nativilor digitali, care vin tare din urmă.

Pentru cei care ar minți că nu îl cunosc, le reamintesc cu ce se ocupă Cristian China Birta: este antreprenor, consultant, blogger, asociat în Agenția de comunicare  comunicare integrată Kooperativa 2.0. Oferă cursuri, consultanță Social Media și coaching, servicii de promovare prin Google Ads și Facebook Ads, administrarea de pagini de Facebook sau Linkedin și de conturi pe alte rețele sociale, campanii cu influenceri. Și se pricepe bine la asta – atât el cât și echipa pe care și-a făcut-o.

Despre feminism, cu unul dintre cei mai populari influencers bărbați din România

Cu Daniela Palade Teodorescu în videopodcastul Feminism For Real

Ce caută Chinezu la un podcast Feminism For Real? Păi, feminismul nu e doar pentru femei. Ăsta e unul dintre cele mai populare mituri care circulă despre feminism. Pe care îl demontăm prin discuția noastră la care Cristi a acceptat imediat să participe. Fiindcă Feminism For Real este o platformă media internațională dedicată leadershipului feminin, un ghid pentru minți progresiste, in care femeile descoperă motivație, putere, inspirație, iar bărbații găsesc motive să o recomande femeilor din viața lor – fiice, partenere, soții, mame. Iar Cristi e un bărbat destupat la minte și un susținător al femeilor. Am vorbit despre femeile din familia lui, despre ce s-a schimbat în evoluția femeilor semnificative din viața lui.

Am vorbit despre solidaritate și am căutat o explicație la o realitatate evidentă – bărbații sunt mult mai uniți decât femeile. Mai camarazi, mai solidari. Ceea ce femeilor nu le prea iese, mai ales când e vorba de spațiul public. Femeile nu prea susțin femei.

În contextul în care derapajele misogine sunt tot mai des întâlnite în media și social media, ne-am propus ca această platformă să ofere educația necesară, astfel încât valorile feminismului, diversității și incluziunii și egalității de șanse să fie corect înțelese. Platforma oferă informații care demistifică cele mai vehiculate mituri și stereotipuri care circulă despre feminism. Iar Cristi a acceptat imediat, fără reținere, fițe și fandoseli, să stăm de vorbă pe aceste teme, deloc „bărbătești”, bașca incomode și spinoase.
De ce l-am pus pe lista de invitați? Pentru că e tată de două fete și un băiat, un soț dedicat și constant, fiul unei mame pe care o onorează în amintirile sale pe care le postează în social media.

Eu vreau să știu ce trebuie să fac concret ca să susțin feminismul

Cristi recunoaște că îl enervează feminismul extrem, tezist, dogmatic și îl șochează atitudinea unor femei care refuză scandalizate ajutorul unui bărbat. „Eu mereu am ținut cu femeile, dar nu știu cum să reacționez față de feministele care cred că le consider neputincioase atunci când le sar în ajutor. De aceea pe mine feminismul mă blochează, că nu știu cum să mă poziționez. Rămân un om politicos sau mă transform într-un nesimțit?” Recunoaște că, din păcate, formele agresive ale feminismului sunt mai vizibile în spațiul public. „Mi-ar plăcea ca feminismul corect să fie mai vizibil. Eu vreau să știu ce trebuie să fac concret ca să susțin feminismul. Adică feminismul aplicat – ce trebuie să fac și ce nu trebuie să fac? Una peste alta, feminismul mă enervează, dar misoginismul îl disprețuiesc. Misoginismul e o alegere – știi ce și cum, dar nu vrei”, susține Chinezu.

După aproape o oră de discuție am ajuns la două concluzii:

💡💡💡 În loc ca femeile să se simtă ofensate când bărbații le sar în ajutor, mai bine să construim politici publice care să ușureze viața oamenilor;

💡💡💡 Feminismul nu are legătură cu gestul politicos de a lăsa o femeie să intre prima pe ușă sau de a o ajuta la bagaje.

Și tot împreună am demontat câteva dintre cele mai comune mituri care circulă pe tema feminismului:

👉🏻 Mit #1 Feminismul e împotriva bărbaților;

👉🏻 Mit #2 Feminismul e o aiureală hippie a secolului XX;

👉🏻 Mit #3 Feministele sunt neîngrijite, necăsătorite, nu au copii;

👉🏻 Mit #4 Feminismul e adresat doar adulților;

👉🏻 Mit #5 Femeile susțin alte femei în spațiul public, în poziții de conducere;

👉🏻 Mit #6 Femeile sunt la fel de solidare precum sunt bărbații

Urmăriți videopodcastul pentru a vedea felul în care Chinezu spulberă toate aceste mituri: https://youtu.be/BSsj0J-ypAE

🎇 Iar la final, un mesaj pentru misogini, pe care el îi numește „maimuțoi cocliți” – „să fiți iubiți, dar numai dacă meritați!”

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn