ATENA BOCA – „Forța civică a mamelor”

Atena Boca este fondatoarea comunității LaPrimulBebe, cea mai activă și mai amplă comunitate online din România, destinată gravidelor și proaspetelor mame.

LaPrimulBebe e o comunitate online de mămici care a crescut spectaculos în doar 10 ani, iar Atena Boca este sufletul și agregatoare acestei comunități de sprijin pentru mame.

A fost singura româncă selectată de Facebook pentru a face parte din programul Community Leadership 2018, din peste 6.000 de aplicaţii internaționale.

Comunitatea de mame a început din nevoia sa personală de a nu se simți singură și incompetentă, după ce a născut. Când primul copil a împlinit 2 ani,  Atena și-a urmat visul de a escalada acoperișul Africii, Kilimanjaro, 5.895m. Șase zile de expediție dură, cu traversarea a șase ecosisteme, lipsă de oxigen masivă și efort la limită.  Vorbește în numeroase conferințe despre această explorare a naturii, dar și a propriului eu. Este deținătoare trofeului Femeia anului 2016, obținut prin votul cititoarelor Revistei Avantaje și una din cele 100 de co-autoare care au scris pentru cartea Forța civică a femeilor, coordonată de Andreea Paul.

Dezideratul echipei LaPrimulBebe este ca peste zece ani să se simtă că a schimbat ceva în România în percepția rolului pe care îl are mama în are în societate. Deziderat pe care Atena l-a formulat și pentru campania #WeAreHalf.

„Ne dorim ca peste 10 ani societatea să își fi schimbat percepția asupra rolului pe care mamele îl au în România, iar LaPrimulBebe să fi contribuit la asta. Sprijinirea mamelor e o valoare esențială pentru noi. Punem reflectorul pe importanța rolului lor, adesea ignorat și neconștientizat.”

Practic, Atena și echipa ei au construit un business viabil pornind de la găsirea unor soluții pentru propriile nevoi și le-a transferat și celor aflați în situații similare.

„Nu mi-am plănuit să fac un business din asta. Pregătirea mea matematică și de business m-a ajutat. Nu sunt la primul business, iar asta și-a spus cuvântul. LaPrimulBebe a devenit un business social după trei ani. Inițial am organizat evenimente, strângeri de fonduri cu bani de-acasă. Era important că mă ajuta pe mine implicarea în această comunitate, era salvarea mea. Apoi am văzut potențialul, am înțeles ce înseamnă. Am conștientizat că, dacă vreau să fac o schimbare în viața mamelor la nivel mare, nu am cum să fac lucrurile la nivel mic. Eu cred că puterea unui business stă în „om lângă om”. Nu am o rețetă, ci dorința reală de a face bine și înțelegerea fenomenului la nivel macro. Văd lucruri care se închid pentru că oamenii nu trec de nivelul micro. Eu văd macro – mai întâi binele comunității.

Avem un set de valori pe baza cărora construim această comunitate și business social. Primii doi ani de viață ai copilului împreună cu o mamă anxioasă, nesprijinită, nevăzută, neauzită, judecată de societate, duc la slăbirea legăturii  care să facă din el un adult sănătos pe viitor. Sprijinirea mamelor e o valoare importantă pentru noi. Punem reflectorul pe importanța rolului lor. O altă valoare e empatia. Nu suntem o comunitate care să îi judece pe alții, ci să ne sprijinim unii pe alții și să învățăm unii de la alții. Contează de asemenea, integritatea, respectul, solidaritatea sunt de bază. Învățarea continuă e foarte importantă în acest business pentru că autosuficiența nu duce la evoluție niciodată.”

https://www.facebook.com/104496676406158/videos/164322851528470

Foto: Radu Bucura

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn