Angelica Rădulescu: „Am avut curajul să lupt pentru drepturile mele și am câștigat”

Angelica Rădulescu (Manole) a fost muncitoare la o fabrică de confecții din județul Prahova care și-a dat firma în judecată după numeroase abuzuri financiare.
În ciuda temerii că „nu ai cum să te pui cu ei, n-ai nici o șansă”, femeia a dat în judecată fabrica și a câștigat definitiv procesul. În urma acestei victorii, la inițiativa fostei jurnaliste de investigații Laura Ștefănuț, împreună cu fondatoarele Georgiana Epure, Bianca Drotleff și Diana Velica, au pus bazele ONG-ului „Haine Curate”, care luptă pentru drepturile femeilor care activează în industria ușoară și care deseori sunt supuse abuzurilor de tot felul din partea angajatorilor.

jurnalista Laura Ștefănuț – „Haine curate”

O statistică a acestui ONG susține că un lucrător din industria textilă câștigă în România de 14 ori mai puțin decât ceea ce este considerat un salariu decent la nivel european. Aproape o jumătate de milion de persoane sunt angajate în industria de modă din România – cea mai mare forță de muncă din acest sector din Europa. 

Am invitat-o pe Angelica Rădulescu să ne împărtășească din experiența ei de discriminare în câmpul muncii, într-un domeniul în care abuzurile de tot felul sunt la ordinea zilei. Una dintre cele mai pauperizate industrii din România, compusă preponderent din femei, e locul în care drepturile lor sunt călcate sistematic în picioare. Cu atât mai remarcabil curajul acestei femei care a avut curajul să își ceară public drepturile.

Povestiți-ne despre experiența dumneavoastră în întreprinderea de confecții. 

E greu de uitat o astfel de experiență. Greul a început din luna mai 2020, când am primit fluturașul de salariu pe luna aprilie în valoare de 23 lei după două săptămâni de muncă, pe motiv că nu mi-am făcut norma. Bineînțeles că noi ne făceam norma zilnic, dar operațiile fiind plătite foarte prost, nu aveai cum să faci cât vroiau ei. După ce am primit fluturașul, l-am postat pe Facebook și pe toate grupurile posibile, iar în două zile aveam 2000 și ceva de distribuiri. Le-am făcut „n” plângeri la ITM, la avocatul poporului, la Palatul de Justiție, la Palatul Parlamentului, peste tot unde mî gândeam că m-ar putea auzi cineva. I-am scris și doamnei ministru de atunci (Violeta Alexandru) care mi-a cerut scuze public pentru controlul defectuos al ITM-ULUI. Am fost convocată la ședințe că am adus defăimare firmei, m-au amenințat că mă dau în judecată, l-au amenințat pe tatăl meu că nu o să mă mai angajeze nimeni, după care m-au concediat ilegal și imediat i-am dat în judecată. A urmat un proces lung pe care l-am câștigat în septembrie 2021, firma a făcut apel, după care am câștigat din nou procesul, de data aceasta definitiv.

Dacă colegele mele m-ar fi susținut poate nu se mai ajungea la proces, dar le-a fost teamă că-și vor pierde serviciul. Le înțeleg.

Care a fost momentul în care s-a umplut paharul? 

Când am primit fluturașul de salariu cu 23 de lei. 

Care e viața de zi cu zi a unei muncitoare dintr-o fabrică de confecții din România? 

E o viață de robot – spun asta pentru că o zi de muncă începe la ora 7:30 și nu are voie să se ridice din mașină decât dacă are nevoie la baie sau dacă este pauză. Muncitoarele au voie să vorbească sau să întoarcă capul în stânga sau în dreapta – doar să muncească precum roboții. Pauza de masă este de 20 de minute la ora 11:30, iar următoarea pauză este de 10 minute la ora 13:30, programul se termină oficial la ora 16:30, iar dacă le țin peste program termină la 18:20. Nu-i normal așa ceva, sunt oameni, nu roboți. 

De ce sunt așa de multe abuzuri? 

Sunt așa de multe abuzuri pentru că patronii se gândesc să producă cât mai mult ca, să aibe câștiguri cât mai mari. Și poate pentru faptul că suntem… femei? Care acceptă orice pentru a avea o slujbă?

Există un sindicat care să vă apere drepturile? 

Există un sindicat de interior format din oameni puși de cei de la conducere pentru a le servi interesele lor, nu pe ale angajaților. E ceva formal.

De ce v-a fost frică cel mai mult în timpul procesului? 

Nu mi-a fost frică în timpul procesului pentru că aveam dreptate și știam că adevărul va ieși la iveală. Am avut încredere în justiție.

Cum a reacționat familia? 

Familia m-a susținut din toate punctele de vedere. 

Aveți modele de femei care vă inspiră? 

Da – pe Laura Codruța Kovesi, care luptă întotdeauna pentru dreptate. 

Care a fost cel mai dificil moment din viața dv. profesională /personală și cum l-ați depășit? 

Când mi-au desfăcut contractul de muncă ilegal după ce sesizasem ITM-UL cu privire la neregulile din firmă. 

Cum ați ajuns la ONG-UL Haine Curate? 

Datorită Laurei Ștefănuț care a înființat ONG-ul Haine Curate. S-au alăturat Georgiana Epure, Bianca Drotlef, Diana Velica și mi-au propus să fiu și eu fondatoarea acestui ONG. Bineînțeles că am acceptat imediat. 

Ce mesaj aveți pentru toate femeile care trec prin astfel de experiențe de abuz-emoțional, financiar, social etc? 

Sfătuiesc și îndrum pe femeile care sunt nedreptățite, chiar și pe bărbați, să aibă curajul să-și ceară drepturile, iar dacă nu sunt ascultați, să apeleze la toate instituțiile statului care pot rezolva respectivele probleme chiar și în instanță. 

Portretul Angelicăi Rădulescu a fost expus în cadrul expoziției-eveniment de fotografii – „We Are Half – Stop Cutting Off Women!” care atrage atenția asupra inegalității de gen ce persistă în multiple forme la nivelul societății. Expoziția a prezentat fotografii actuale ale femeilor din România care s-au remarcat prin realizări deosebite în plan profesional, în domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură, apărarea drepturilor femeii, precum și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc).

Daniela Palade Teodorescu, Laura Ștefănuț, Angelica Rădulescu și fiica ei

Expoziția a fost organizată de Tudor Communications pentru Asociația pentru Solidaritate și Egalitate, în parteneriat cu Comisia Europeană din România, cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și Agerpres, în perioada 6-8 martie 2023, la sediul Casa Europa, din Str. Vasile Lascăr nr. 31.

Mulțumim cotidianului Libertatea pentru susținere și jurnalistelor Laura Ștefănuț și Diana Meseșan pentru implicare.

Foto: Eli Driu/Libertatea și Cristina Paraschiv

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn