Angela Achiței: „ceea ce facem zi de zi ne definește viitorul”

Angela Achiței este președinta Fundației Alături de Voi (ADV) România, o antreprenoare social recunoscută la nivel internațional, nominalizată în Top 100 Femei din Întreprinderile Sociale 2022 (Top 100 Women in Social Enterprise), un proiect realizat de Euclid Network, cu sprijinul Comisiei Europene și în colaborare cu Empow’HEr, European Confederation of Inclusive Enterprises, European Disability Forum, Pioneers Post și We Make Change

Angela Achiței conduce de mai bine de 20 de ani Fundația ADV Romania, una dintre cele mai mari organizații specializate în economie socială. Este unul din promotorii legii economiei sociale din România și a antreprenoriatului social din Republica Moldova, dezvoltând în timp, sub umbrela fundației, trei întreprinderi sociale sub brand-ul UtilDeco, JobDirect și WISE.travel. Peste 150 de persoane cu dizabilități au fost angajate pe piața muncii și în propria întreprindere socială de inserție, autorizată și ca unitate protejată UtilDeco.

Împreună cu echipa, Angela a înființat Academia ADV și Acceleratorul de Întreprinderi Sociale prin care a contribuit la înființarea a 48 de întreprinderi sociale în România, Republica Moldova și Ucraina. Este membru fondator AFIN IFN SA, prima instituție de finanțare non-bancară cu capital românesc dedicat sectorului de economie socială.

În 2016, a câștigat premiul EY Social Entrepreneur of the Year, iar în 2021 organizația pe care o conduce a fost unul din finaliștii competiției europene ”Social Economy Award”.

Fotografia Angelei Achiței a fost expusă în cadrul expoziției-eveniment de fotografii – „We Are Half” care atrage atenția asupra inegalității de gen ce persistă în multiple forme la nivelul societății. Expoziția a prezentat fotografii actuale ale femeilor din România care s-au remarcat prin realizări deosebite în plan profesional, în domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură, apărarea drepturilor femeii, precum și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc).

Conferința U.G.I.R – Antreprenoriat & Leadership Feminin: „Estetica minții feminine”; Foto: Agerpres/Adrian Cuba

Am invitat-o pe Angela să ne vorbească despre performanța de a construi durabil într-un domeniu de care România are mare nevoie – economia socială sau „industria grijii”, un domeniu în care femeile performează foarte bine.

În 20 de ani de antreprenoriat social, echipa „crescută” de Angela Achiței a crescut încet, dar temeinic și sănătos.

„Da, într-adevăr au trecut ceva ani de la momentul în care a fost înființată Fundația Alături de Voi România. Dacă aș avea puterea să mă întorc în timp, la începuturi, cred că m-aș încuraja să încep activitatea de antreprenoriat social mult mai din timp și să creăm și mai multe oportunități de angajare pentru persoane defavorizate, dar și pentru generare de impact social în comunitate.
Noi am plecat la drum ca furnizor de servicii sociale și ulterior, după șase ani, am ales drumul economiei sociale. Nici noi nu știam că ceea ce facem așa se numește ca domeniu de activitate. În 2008, am pornit cu dorința de a angaja persoane cu dizabilități pe piața muncii. Nu am reușit să facem lucrul acesta pentru că venise criza economică și atunci ne-am supărat și am zis să devenim noi un angajator de inserție și să arătăm că se poate. Să fim noi schimbarea pe care doream să o vedem la ceilalți! Așa a luat naștere UtilDeco, întreprindere socială de inserție autorizată și unitate protejată; de atunci scriem povestea economiei sociale în România”, își aduce aminte fondatoarea fundației.

Și în economia socială trebuie să folosești tot instrumente de business

„În toată această perioadă au fost mai multe aspecte la care a trebuit să ne adaptăm din mers.
Primul se referă la provocarea pe care am trăit-o în echipă de a avea o mentalitate deschisă în a angaja persoane care erau beneficiari ai serviciilor noastre sociale. Practic am angajat în mai puțin de un an peste 20 de persoane cu dizabilități, seropozitive HIV din familii defavorizate sau chiar din centre de plasament. Practic aceste persoane au devenit colegii noștri de muncă și a fost o adaptare a noastră și a lor la noul context de reguli și responsabilități.

Al doilea aspect a fost legat de faptul că, în scurt timp, am conștientizat că trebuie să învățăm mecanismele unei economii de piață și modul competitiv și sustenabil în care trebuie să activăm. Majoritatea dintre noi eram foarte orientați pe impact social și mai puțin pe generarea de venituri. Și acest aspect ne-a adus în situația de a pierde bani și a ne da seama că și în economia socială trebuie să folosești tot instrumente de business și că ai nevoie de oameni calificați în domeniu.

Au fost multe momente în care mi-a fost greu. Ce m-a motivat să merg înainte și cum mi-am păstrat încrederea? La început, mi se părea că se prăbușește toată lumea mea, dar treptat am învățat să le privesc ca pe provocări din care am în primul rând de învățat. Au fost situații care nu țineau de noi, ci de factori externi în raport cu alte entități, context economic sau chiar schimbare de legislație peste noapte care ne-a afectat foarte mult. După o perioadă de anxietate și disperare, m-am scuturat și ambiționat să rezolv problema, chiar dacă asta a însemnat să dau în judecată statul sau să schimb legislația. Și am reușit să le fac pe ambele și să continui să generez impact prin munca pe care o fac împreună cu echipa. Trebuie să ai curaj și încredere în forțele proprii și să te înconjori de oameni care sunt alături de tine și în astfel de momente grele. Eu aș putea să spun că sunt foarte norocoasă din acest punct de vedere!

Ajutăm oamenii să-și transforme dizabilitatea în abilitate

Economia socială în care activez este un domeniu relativ nou pentru România, dar cred că tinde să devină noul trend de a face afaceri prietenoase cu omul mediu și comunitatea! Iar tot ce este nou și include și o componentă de inovație socială îmi place enorm de mult. Asta mă îmbogățește. Pentru că asta îți dă sens vieții, pentru că te provoacă să generezi impact în jurul tău, să crești profesional și să ai și oportunitatea să crești și alți oameni alături de tine!

Noi în grupul ADV, am dezvoltat profesional și am angajat la UtilDeco sau pe piața muncii, peste 150 de tineri cu dizabilități, din case de copii sau alte grupuri vulnerabile. Acești oameni și-au transformat dizabilitatea în abilitate și, cel mai important, au devenit oameni independenți! Deseori ne întrebăm dacă noi i-am ajutat pe ei…, sau noi am fost cei care ne-am îmbogățit sufletește și ne-am ales cu o altă viziune asupra vieții?!

Secretul unui management bazat pe valori – ADN-ul social

ADV-ul a fost construit pe un set de valori sănătoase care țin de incluziune, responsabilitate, transparență, pasiune și profesionalism. Oamenii care fac parte din echipa ADV și cei care activează în general în sectorul economiei sociale, spun eu că au un fel de „ADN Social”. Adică sunt construiți într-un anumit fel, au o conștiință dezvoltată, le place să ofere mai mult decât să primească, se implică cu pasiune și dedicare în a-i ajuta pe cei din jur, se bucură de reușitele celorlalți și dau sens vieții pe care o trăiesc. Deși nu e deloc ușor ceea ce facem noi în grupul ADV, am reușit să creștem organizația păstrându-ne corectitudinea și nefăcând rabat de la calitate. Oamenii se regăsesc în misiunea pe care ne-am asumat-o ca organizație și fac lucrurile cu bucurie și multă pasiune, iar fiecare rezultat este o reușită în primul rând a lor și a muncii plină de dăruire pe care o fac zi de zi.

Bunătatea – esențială în business, mai ales într-unul social

Cred că oamenii încep să-și pună din ce în ce mai des întrebări despre sinele lor și misiunea pe care o au în această lume… Unii se gândesc la ei și cei dragi lor, alții își pun întrebarea și cu privire la companii și cum contribuie munca lor la dezvoltare și progres. Dar dincolo de aceste aspecte, cred că oamenii caută din ce în ce mai mult impactul pe care îl au în viața celorlalți… Își dau seama că prin bunătate și prin dragostea pentru oameni poți genera sens în ceea ce faci, iar acest aspect le dă energia pentru noi proiecte viitoare. Companiile trebuie să se uite din ce în ce mai mult la impactul pe care îl au prin ceea ce fac și dacă oamenii fac parte cu adevărat din povestea pe care o scriu.

Din punctul meu de vedere, mai mult ca oricând avem nevoie de afaceri sociale în comunitate, care sunt prietenoase cu omul, mediul și comunitatea și în care nimeni nu este lăsat în spate. Iar acest tip de business cred că este noul trend către care ar trebui să ne orientăm, în așa fel încât să reducem decalajele între cei foarte bogați și cei foarte sărăci. Iar întreprinderile sociale au acest rol important și încep să crească numeric, cu impact social generat în comunitate! Eu, personal, cred foarte mult în faptul că ceea ce facem zi de zi ne definește viitorul! Iar dacă vom semăna bunătate și dragoste față de oameni, mediu și comunitate, asta vom avea și vom culege ca roade în prezentul și viitorul apropiat în care trăim.

Citește și articolul despre o altă ieșeancă merituoasă, dr. Diana Cimpoeșu
https://feminismforreal.com/dr-diana-cimpoesu-am-pornit-de-la-zero-in-medicina-de-urgenta-din-romania/?fbclid=IwAR3OeIju90TMiEx80xSu_5ZqkphLTagNIAuX5xFia2LlyD2bKN-K5Xx3rzU

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn