Ana Racheleanu (Declic): „Mai multe voci vor avea mereu mai multă forță decât una singură”

Conform datelor Centrului Filia, una din patru românce a fost agresată fizic sau sexual de actualul sau fostul partener. În 2021, au fost sesizate aproximativ 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe în familie, au fost emise 10.336 de ordine de protecție (din care 28% au fost încălcate), 38 de femei și două fete minore au fost ucise de partener sau membri ai familiei, 237 de femei și fete au fost victime ale violului în familie, au fost înregistrate 392 de cazuri de hărțuire. În ultimii opt ani, 426 de femei și fete au fost ucise de un membru al familiei.

Ce se poate schimba în aceste statistici? Dar în poveștile din spatele acestor cifre seci? Membrii Comunității Declic au creat imaginea dramatică a voalurilor roșii care simbolizează efectele devastatoare ale abuzurilor fizice, pentru a atrage atenția asupra zecilor de femei ucise de partenerii lor. E vorba despre flashmobul Până când violența domestică și moartea ne vor despărți, în fața Camerei Deputaților.
Acțiunea a avut efectul scontat. Legea privind monitorizarea electronică a agresorilor a fost promulgată.

Foto: Simion Mechno/Agerpres


Această fotografie a fost expusă în cadrul expoziției-eveniment de fotografii – „We Are Half” care atrage atenția asupra inegalității de gen ce persistă în multiple forme la nivelul societății. Expoziția* a prezentat fotografii actuale ale femeilor din România care s-au remarcat prin realizări deosebite în plan profesional, în domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură, apărarea drepturilor femeii, precum și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc).

Am invitat-o pe Ana Racheleanu, creatoare de campanii pentru comunitatea Declic, să ne spună povestea din spatele acestei fotografii impresionante.

Cum a venit ideea de a trece de la jurnalism la activism civic?

Ideea a venit dintr-o necesitate. Vedeam că munca mea de jurnalistă nu produce impactul pe care mi-l doream, așa că am decis să schimb direcția.

Povestește-ne despre acțiunea flashmob Până când violența domestică și moartea ne vor despărți, organizată de Comunitatea Declic în fața Camerei Deputaților. Ideea voalurilor roșii a fost senzațională.

Acțiunea a avut loc într-o zi de martie, într-o zi cu 2 grade celsius, lapoviță și vânt foarte puternic. Cu două ore înainte de protest, am fost pe punctul de a anula tot, complet descurajată de vreme. Doar membrii și membrele Declic nu m-au lăsat baltă și flashmob-ul a fost de impact. După câteva zile, proiectul a fost pus pe ordinea de zi la Comisiile de raport. Iar în scurt timp a trecut și de plenul camerei decizionale. Ideea cu voalurile roșii mi-a venit după ce am văzut munca fotografului Zoltan Tombor. Rămâne de văzut dacă această lege a brățărilor electronice va fi extinsă la nivel național, pentru că acum este un program pilot.

Pe lângă bomboane și mărțișoare în luna martie, femeile au nevoie de o mai mare protecție împotriva agresiunilor în restul anului.

De ce e atât de importantă solidaritatea feminină în domeniul activismului și nu numai?

Mai multe voci vor avea mereu mai multă forță decât una singură. Doar așa s-au obținut de-a lungul timpului progrese pentru drepturile femeilor. Astfel de voci au și rolul de a crea o rețea de sprijin atât de necesară pentru a face față discriminării.

Care e motivația care vă conduce în Declic?

Gândul că în fiecare zi sunt alături de mine foarte mulți oameni, din țară și diaspora, care au aceeași dorință: să schimbe lucrurile în bine.

 Cum identificați și susțineți talente feminine în asociația voastră?

Alături de mine, în echipa Declic am mult mai multe colege decât colegi. Avem politici anti-hărțuire în asociație care respectă legislația în vigoare. Iar prin campaniile pe care le derulăm încercăm să îmbunătățim viața fetelor și femeilor din toate mediile. De exemplu, recent am semnat o scrisoare deschisă alături de colegii și colegele din societatea civilă prin care cerem concediu plătit pentru victimele violenței domestice, pentru ca acestea să nu piardă locul de muncă atunci când decid să părăsească o relație abuzivă.

 Schimbarea începe cu sancționarea nedreptății

Care sunt în viziunea dv valorile leadershipului feminin?

Femeile în funcții de conducere pot fi mai empatice, atente la nevoile celor din jur și mai flexibile în negocieri. Însă aceste calități sunt învățate, nicidecum nu reprezintă o moștenire genetică. Așadar, aceste calități pot fi învățate și de bărbații în funcții de conducere.

 Sunteți o promotoare și un exemplu viu al egalității de gen. Cum se manifestă concret acest deziderat? Exemple de bune practici – văzute și trăite.

Schimbarea începe cu sancționarea nedreptății. De exemplu, îmi vine în minte exemplul recent al ministrului Muncii, Marius Budăi, care hărțuiește colegele de partid noaptea. Și cum este acoperit de superiorul său ierarhic, președintele PSD, Marcel Ciolacu, care declară că nu înțelege unde este hărțuirea.

Dacă astfel de mesaje rămân fără să fie sancționate, vom avea un mediu și mai nesigur pentru femei. Așadar, până să ajungem exemplele de bune practici din alte țări, cred că aceste tipuri de comportamente ar trebui sancționate imediat. 

Aproape un milion de romani urmăresc Declic. Cum ați reușit această performanță?

Funcționăm din 2015 și am derulat campanii variate, de la cele pentru protecția pădurilor, la cele pentru creșterea salariul minim sau pentru protecția victimelor violenței domestice. Cu timpul, aceste campanii au adus împreună foarte mulți oameni cu interese diverse și le-au dat posibilitatea de a se implica.

* Expoziția „We Are Half” a fost organizată de Tudor Communications pentru Asociația pentru Solidaritate și Egalitate, în parteneriat cu Comisia Europeană din România, cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse (ANES) și Agerpres, în perioada 6-8 martie 2023, la sediul Casa Europa, din Str. Vasile Lascăr nr. 31.

Foto: Simion Mechno/Agerpres si arhiva personală Ana Racheleanu

+ posts

Share this post

Facebook
WhatsApp
Email
Twitter
LinkedIn